Drobečková navigace

O Orlicku > Aktuality > Obce Orlicka a Lanškrounska nakupovaly zemní plyn na komoditní burze

Obce Orlicka a Lanškrounska nakupovaly zemní plyn na komoditní burze



Datum konání:
14.10.2014

Obce Orlicka a Lanškrounska ušetřily v dalším kole burzovních nákupů za plyn 600 tisíc korun. Sdružení obcí Orlicka a svazek obcí Lanškrounsko v dalším kole nákupů na Českomoravské komoditní burze Kladno znovu výrazně ušetřilo. Po sedmisettisícové úspoře za elektřinu na rok 2015 nyní pořídilo pro své členy na stejné období i zemní plyn a pomohlo jim snížit náklady o dalších 600 tisíc korun.
„Dodávky zemního plynu jsme pro skupinu tří měst a čtyř obcí nakoupili poprvé v roce 2013. Tehdy se do nákupu zapojily Lanškroun, Jablonné nad Orlicí, Letohrad a obce Lukavice, Mistrovice, Tatenice a Horní Čermná. Letos se nově připojila obec Žichlínek a také město Králíky. To svojí roční spotřebou skoro 5 tisíc megawatthodin (MWh) zvětšilo nakupované množství plynu na 22 tisíc MWh,“ uvedl předseda Sdružení obcí Orlicka Petr Fiala.
Městům a obcím, pro které se zemní plyn pořizoval už loni, klesly náklady v režimu maloodběr meziročně o 5 % a v režimu velkoodběr o 4,4 %. I město Králíky ušetřilo zhruba procento nákladů. „Cena zemního plynu pro všechny zapojené samosprávy klesne u maloodběru i velkoodběru v příštím roce pod hranici 680 Kč za megawatthodinu,“ doplnila předsedkyně Lanškrounska Stanislava Švarcová.