Drobečková navigace

O Orlicku > Aktuality > Přísahali republice

Přísahali republice



Datum konání:
7.6.2014

Město Žamberk Vás srdečně zve na velkolepé "Přísahali republice", které se uskuteční v sobotu 7. června 2014 v Žamberku. Jedná se o celodenní vzpomínkovou akci, která je poctou 70. výročí seskoku paraskupiny Barium a 105. výročí narození gen. Josefa Knopa.

plakát Přísahoali repuvliceParaskupina BARIUM působila i v našem městě a byla hodnocena jako jedna z nejúspěšnější ch skupin vyslaných z Anglie do okupované vlasti. Akce je také poctou gen. Josefu Knopovi – našemu rodákovi, který prošel stejným výcvikem jako příslušníci paraskupin. Bojoval pak v SSSR jako velitel 2. praporu 1. čs. samostatné brigády. Jeho vojáci jako první vstoupili u Dukly na naše území.

PÁTEK 6. června
18:00 mše v kostele sv. Václava za členy paraskupiny Barium a gen. Josefa Knopa

SOBOTA 7. června - vstup volný, občerstvení zajištěno
9:00 příjezd kolony historických vojenských vozidel k radnici na Masarykově náměstí
10:00 odjezd kolony k nám. Gen. Knopa
10:30 pietní akt u pomníku gen. Josefa Knopa (nám. Gen. Knopa)
13:00 pietní akt u pomníku BARIA u Žabků (Žamberk – Polsko)
14:00 hlavní program oslav v areálu Pod Suticí
kluby vojenské historie v dobovýchh táborech / historické vojenské automobily a motocykly, polní ambulance a ošetřovny, pracoviště polní pošty a vojenské policie, bohatá sbírka zbraní
a výstroje / komentované ukázky výcviku čs. samostatné obrněné brigády ve Velké Británii / obsluha a střelba z protitankového děla / kompletně vybavený parašutista připravený k vysazení do okupované vlasti / komentované ukázky výcviku čs. brigády v SSSR / mimořádné radiové spojení pod značkou OL70BARIUM mezi Žamberkem a Anglií / prezentace současné Armády ČR / tematické soutěže a hry pro děti
19:00 vystoupení Honzy Vyčítala & GREENHORNS

11. května – 15. června
výstava věnovaná paraskupině Barium a gen. Josefu Knopovi „Přísahali republice“ v Městském muzeu Žamberk. K vidění jsou uniformy, zbraně, výslechové pomůcky gestapa, válečné artefakty, osobní předměty.